Wet DBA – Werken met ZZP’ers in de bouw
Locatie: diverse locaties
Tijd: 9.30 – 12.00u of 13.00 – 15.30u
Investering: klanten – € 200, nog geen klant – € 250,-. Alle prijzen per deelnemer, excl. BTW
Belastingdienst handhaaft actief op wet DBA sinds 1 januari 2025
In de bouwbranche wordt veel gebruikgemaakt van zzp-ers. Enerzijds als flexibele schil voor de ondernemer en anderzijds omdat het zeer lastig is om werknemers te vinden. De afgelopen 10 jaar is het percentage ZZP’ers dan ook enorm gestegen. De overheid vindt dat er een betere balans moet komen en wil schijnzelfstandigheid voorkomen. Om dit doel te bereiken, zet het kabinet in op een gelijker speelveld tussen contractvormen en meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer dan wel als zelfstandige.
Actief handhavingsbeleid
De Belastingdienst is in 2025 gestart met een actief handhavingsbeleid van de wet DBA in het kader van de schijnzelfstandigheid. De wet DBA staat voor ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ en werd in 2016 ingevoerd ter vervanging van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Vanaf 2016 tot 2018 kregen bedrijven de tijd om de juiste stappen te nemen om aan deze wet te voldoen. Een dergelijke periode van wettelijk toegestaan uitstel om te voldoen aan een wet, noemen we een handhavingsmoratorium. Tijdens deze periode handhaaft de Belastingdienst niet actief, behalve in geval van misbruik. Dit toegestane uitstel is nu niet meer van kracht en sinds januari 2025 wordt er actief gehandhaafd door de Belastingdienst.
Bereid je voor op controle van de Belastingdienst
Hoe ga je daarmee om in jouw onderneming? In deze training krijg je praktische handvatten om te bepalen of iemand een zzp-er is of in dienstverband werkt. Waar moet je op letten, wat zijn de risico’s en valkuilen? Waar moet je rekening mee houden als je zzp-ers inzet? En wat moet je op orde hebben voor een eventuele controle door de Belastingdienst? Na deze training ben je er klaar voor!
Onderwerpen
Interessant voor:
data en locaties
Klik op de knop en meld je aan!
Je trainers
Hanneke is met haar meer dan 25 jaar ervaring in het arbeidsrecht, met ‘recht’ een expert. Hanneke kent de bouwbranche als geen ander en begrijpt de uitdagingen en vraagstukken waar jij dagelijks mee te maken hebt erg goed. Dat maakt haar voor professionals binnen de bouw en aanverwante branches een fijne en betrouwbare gespreks- en kennispartner.
Edwin heeft ruim 30 jaar ervaring in het vak van loonadministratie en is expert op het gebied van loonheffingen. Ook heeft Edwin zijn onderwijsbevoegdheid en is in het bezit van zijn SPD (staatspraktijkdiploma bedrijfsadministratie). Dit alles gecombineerd met zijn kennis van de bouw, zorgt ervoor dat hij zich goed kan verplaatsen in jouw praktijk.
Hanneke Arts, sr. arbeidsjurist en HR-adviseur
Edwin van de Grift, sr. loonadviseur
Praktische informatie
Waarom een training van Scab?
Misschien ook iets voor jou?
Training Loonadministratie Basisprincipes
Aan de hand van praktijkcases maken we je wegwijs in de wereld van loonadministratie. Leer in één dag de basisprincipes: eenvoudig en gelijk toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk.
Bijeenkomst cao Bouw & Infra 2025 – 2027
De cao Bouw & Infra 2025 is definitief. Benieuwd wat dit voor jouw werknemers en personeelsbeleid betekent? Kom naar onze bijeenkomst en krijg heldere uitleg én praktische tips. Meld je snel aan!
Van Loonbelasting naar Inkomstenbelasting (basisprincipes)
Een training van 1 dagdeel waarin je helemaal wordt bijgepraat over alles wat met loon- en inkomstenbelasting te maken heeft.