Vanaf 1 juli 2025 ben je verplicht om in het kader van de Wet WPM (Werkgebonden Personenmobiliteit), over het zakelijke en woon-werkverkeer van je medewerkers te rapporteren. Deze wet heeft als doel inzicht te krijgen in de CO₂-uitstoot van zakelijke mobiliteit en uiteindelijk de uitstoot te verminderen. Voor veel bouwbedrijven betekent dit een behoorlijke verandering in de manier waarop zij zakelijke mobiliteit registreren en rapporteren.

Wat houdt de wet in?

De Wet WPM verplicht werkgevers met 100 of meer medewerkers om jaarlijks te rapporteren over het woon-werkverkeer en het zakelijk verkeer van hun werknemers. Dit houdt in dat de werkgever gegevens moet verzamelen over het aantal gereisde kilometers, het gebruikte vervoermiddel en soort brandstof. Deze informatie moeten werkgevers jaarlijks aanleveren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Let op: de rapportageplicht geldt ook met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024, dus het is cruciaal dat bedrijven nú al gegevens verzamelen.

Waarom is deze wet belangrijk voor de bouw?

In de bouw en aanpalende sectoren, reizen medewerkers dagelijks in o.a. busjes, vrachtwagens en auto’s naar verschillende project(bouw)locaties in het land.  Dit heeft uiteraard een flinke impact op de CO₂-uitstoot.
De overheid heeft met deze wet voor ogen om werkgevers bewust te maken van hun bijdrage aan deze uitstoot. De bouw timmert al hard aan de weg op het gebied van duurzaam ondernemen, onder meer door steeds meer elektrisch te rijden. Maar er valt hier nog veel te winnen.

Wat betekent dit in de praktijk voor bouwbedrijven?

Voor bouwbedrijven met 100 of meer werknemers brengt de wet een aantal verplichtingen én kansen met zich mee:

  • Dataregistratie: werkgevers moeten structureel reisgegevens verzamelen. Dit vraagt om goede afspraken met o.a. wagenparkbeheer, planning en HR.
  • Jaarlijkse rapportage: elk jaar moet je als werkgever een rapport aanleveren bij de RVO. Hierin wordt per kilometertype inzicht gegeven in het vervoer van medewerkers.
  • Duurzaamheidsbeleid: de wet stimuleert bedrijven om te kijken naar duurzame alternatieven, zoals elektrische vervoersmiddelen.
  • Optimalisatie: de WPM motiveert ook om het wagenpark nog eens onder de loep te nemen en te onderzoeken waar het slimmer kan.

Daarnaast kan het je helpen om werknemers bewuster te maken van hun reisgedrag en te stimuleren om dit duurzamer aan te pakken. Zo kun je mogelijk ook nog kosten besparen.

Hoe kun je je voorbereiden?

Voldoen aan de wet WPM vraagt tijd en aandacht. Denk hierbij aan:

  • Het inrichten van kilometerregistratie (voor woon-werk en zakelijk verkeer)
  • Informeren van je werknemers over de registratieplicht die voortkomt uit de WPM en hoe ze dit moeten aanpakken. Houd het vooral praktisch.
  • Bekijk eens of je met een paar kleinere aanpassingen toch al wat duurzame stappen kunt maken in je mobiliteitsbeleid- en afspraken.

Conclusie

De Wet WPM vraagt actie en kost uiteraard tijd om te implementeren en te borgen. Aan de andere kant biedt het ook mogelijkheden om stappen te zetten op weg naar een duurzamere bedrijfsvoering. Voor bedrijven in de bouwbranche, en aanverwante sectoren, is dit een goed moment om te bouwen aan slimme en schonere mobiliteit.

Meer weten? 

Heb je vragen over de wet WPM en wat dit betekent voor jouw bedrijf? Neem dat contact op met Tim Adriaanse, ESG-adviseur bij Scab. Mail naar tadriaanse@scabadvies.nl of bel 013-583 6695.

Bron: | 09-04-2025